0

Husets historie

En oplevelse for hele familien

Midt i Tønder bys hjerte ligger denne smukke bygning fra 1595, Det Gamle Apotek. Huset blev i 1671 lavet om fra herskabsbolig til apotek, og apoteket har haft sit virke helt til 1989.

Det Gamle Apotek danner i dag rammerne for en helt utrolig spændende forretning, hvor atmosfæren og stemningen er helt unik. De 1200 kvm. fordelt på 46 rum, er udsmykket og dekoreret med et bredt udvalg af spændende gaveartikler, interiør og julepynt, og her kan du finde inspiration både i det nostalgiske og det mere moderne.

Oplev og mærk stemningen i den hyggelige kælder, som er pyntet til jul hele året.

 

 

I følge mundtlige overleveringer, er den ældste del af apoteket fra ca. 1595. Man er overbevist om at, apoteket til dels er bygget af vraggods fra et stort sejlskib, som strandede på kysten i 1595 og derefter blev transporteret til Tønder og anvendt i byggeriet.

To store "kølbjælker" bærer noget af konstruktionen i kælderen. Et andet kuriosum er, at den ene halvdel af apoteket blev brugt som vindue. Apotekeren havde kongelig bevilling til at sælge fransk vin og cognac, og overbevisningen var dengang, at spiritus af forskellige slags skulle have en helbredende virkning.

Mindetavlerne

Da Tønder apotek virkede som apotek, var det helt tilbage fra 1922 familien Toft, der stod for driften.

For at markere at familien Toft har så stor en del af æren for, at apoteket står så smukt her midt på torvet, er der opsat en mindetavle på husets mur.

Apotekerhaven

Haven er også ca. 400 år gammel, og i den gamle havemur er indmuret forskellige reliefer som stammer fra det gamle Tønder slot. I haven, som ligger midt i byen, dyrkede man tidernes morgen selv lægeurter til fremstilling af medicin.

Officinet

Et af vores smukkeste rum er officinet, hvor der hersker em helt speciel atmosfære. Læner du hovedet tilbage og ser op i det gamle loft, kan du nyde de smukke malerier og kunstneriske udskæringer. Rummet er altid flot dekoreret efter årstiden, og her er masser af inspiration til påske, pinse og især julen, som er vores yndlingshøjtid. Desuden har vi specialudstillinger i for- og efteråret, og du finder altid en passende dekoration til hus og have.

Hollandske stue

Den hollandske stue har en meget stor flot kamin, som er bygget af kakler fra Holland. Man drev studene til Tønder havn, sejlede dem til Holland hvor kaptajnerne tog kakler med retur som ballast. Tønder museum har Nordeuropas største kakkel samling, og mange af husene i Tønder er forsynet med kakler - datidens symbol på velstand.

Indgangspartiet

Foran apoteket står de to løver. En ivrig historie fortæller Uwe Brodersen (tidligere Tønder dreng) fortæller, at han som barn husker, hans far påstå at løverne ville brøle hver gang der kom en jomfru forbi...ingen har dog nogen sinde hørt løverne brøle. De to løver er sandsynligvis en senere tilføjelse, og det er rokokkogadedøren også. Den stammer ra ca. 1760-1770.